Coaching en counseling voor vrouwen

Het verschil tussen coaching en counseling

Beide gespreksvormen maken vaak onderdeel uit van de begeleiding.

Als counselor luister ik vooral, zonder te oordelen. Ik richt steeds de aandacht van jou als hulpvrager op wat jouw probleem gevoelsmatig, emotioneel met je doet. Zo ontdek je zelf wat er achter je belemmeringen schuilgaat. Door stil te staan bij jouw gevoel en de patronen die zijn ontwikkeld word je je daar bewust(er) van. Daardoor ga je problemen anders ervaren en meer relativeren. En op basis daarvan kun je beter nieuwe besluiten nemen die je helpen je probleem op te lossen of er beter mee om gaan.

Als coach bied ik net als bij counseling, een luisterend oor en zorg er ook voor dat je je vrij voelt om aan de slag te gaan met je probleem. Coaching is vooral gericht op het behalen van doelen. In tegenstelling tot een counselor spoort een coach direct aan tot actie. Bij coaching ligt de focus op het inzichtelijk krijgen van sterke kanten, grenzen verkennen en zonodig verleggen, het opdoen van succeservaringen, gedragsverandering in werking zetten en eventueel het veranderen van de omgeving.

Er wordt dus afhankelijk van de vraag / het probleem vaak gewerkt met beide gespreksvormen in de verschillende fasen van het proces. Als counselor kijk ik wat er uit het verleden ontdekt en verwerkt moet worden, om vervolgens met coaching aan de toekomst te kunnen werken.

Welke vorm van begeleiding voor jou?

Er is altijd de mogelijkheid om individuele gesprekken te hebben die aansluiten bij datgene waar jij in jouw leven tegenaan loopt en in wilt groeien. Ook kun je een TotalBalance programma (deel of volledig) volgen. In het intakegesprek bespreken we jouw vraag en waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Individuele begeleiding

Thema’s waar je vragen over hebt kunnen zijn: vermoeidheid, vastzitten in pijn – verdriet of boosheid, overbezorgdheid, overspannenheid, angst, onzekerheid, jezelf willen zijn, gevoelens van afwijzing, niet gehoord of gezien worden, grenzen, assertiviteit, emoties, problemen in relaties, problemen in communicatie, rouw en verlies, geen richting hebben.

TotalBalance traject

TotalBalance coaching biedt jou een uitgebalanceerd programma om het beste uit jezelf te halen, je koers te bepalen en tot je bestemming te komen. Er wordt gebruik gemaakt van een werkmap wat een waardevol naslagwerk is. Geloven, Groeien, Genieten, Gezond leven en Liefhebben zijn vijf thema’s die met elkaar verbonden zijn en die je verbinden met God, jezelf en anderen. 

De TotalBalance methode is ontwikkeld door Carianne Ros bij wie ik in 2018 de training heb gevolgd en gecertificeerd totalbalancecoach ben. 

Het TotalBalance traject bestaat uit 3 fases: 

Verleden = wie was ik? In deze fase gaan we op een creatieve manier bezig met jouw verleden. Tijdens je leven ben je opgegroeid en heb je gedrag en patronen ontwikkeld. Het wordt duidelijker welke hindernissen je hebt moeten nemen en welke blokkades dat wellicht heeft gegeven. Zo komen we erachter hoe je de persoon bent geworden die je nu bent. Elk stukje pijn wordt eruit gelicht en in gebed aan God gegeven, omdat alleen Hij ten diepste kan helen. 

Heden = wie ben ik?  Deze fase start met een energie-analyse. Maar ook de liefdestalen- en een DISC persoonlijkheidstest komen aan de orde. Je krijgt meer zicht op wie jij bent, wat bij jou past, waar jij energie van krijgt en hoe en wat jou motiveert. De opdrachten laten zien hoe je de dingen graag doet en waar je die dingen graag doet. Het gaat hierbij om de intrinsieke motivatie, oftewel om de motivatie die je van binnenuit motiveert en energie geeft. Je krijgt de grootst mogelijke intrinsieke motivatie als je zoveel mogelijk persoonlijkheidssterkten inzet en als je een voor jou motiverende omgeving kiest. D.m.v. de persoonlijke motivatiester zie je in één overzicht wat jou motiveert.

Toekomst = wie word ik?  In deze fase gaan we op zoek naar de ideale balans in jouw leven. Om het beste uit je leven te halen doorlopen we m.b.v. vragenlijsten vijf thema’s: geloven, groeien, genieten, gezond leven en liefhebben. Nadat je deze thema’s doorlopen hebt sluiten we af met meetbare en persoonlijke doelen waarmee je vooral bezig gaat dit in de praktijk te brengen.

Wil jij ook meer balans in je leven en het beste uit jezelf halen? Of liever gesprekken die aansluiten bij jouw specifieke vraag? Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking en/of meer informatie.

Wat vinden vrouwen van de begeleiding?

Vrouw, getrouwd en moeder van één kindje: ‘Ik begon het TotalBalance traject omdat ik niet (meer) wist wie ik was en wat ik leuk vond. Ik wilde graag weer dichtbij mezelf komen. Ik heb meer zicht gekregen op wie ik ben en hoe God mij gemaakt heeft. En dat het goed genoeg is om zo te zijn. Het traject heb ik als intensief ervaren maar heeft mij ook veel rust en vrede gebracht door de gebeurtenissen bij God neer te leggen en daar heb ik rust over mogen krijgen.

De coachinggesprekken bij Anja heb ik als positief ervaren. Ik voelde me vertrouwd bij haar, durfde alles te zeggen waar ik nog moeite mee had en werd door haar ook gestimuleerd om stappen te zetten. Ook vond ik het prettig dat zij voorbeelden uit haar eigen leven gaf, zodat ik meer ervaarde dat het niet raar is om te zijn, zoals ik ben. En dat het soms lastig blijft, maar dat het wel makkelijker wordt om met dingen om te gaan. Het is fijn dat ik mocht ervaren dat Anja echt de tijd had om mij daarin te begeleiden en zo een deel mee kon lopen in mijn leven om mij te laten groeien en bloeien’. 

Vrouw, getrouwd en moeder van twee jonge kinderen: Toen ik aan het TotalBalance traject begon wilde ik met name wat meer ‘vertrouwen’ krijgen in mezelf, om me wat sterker te voelen in mijn denken en handelen. En om meer zicht te krijgen op sterke en minder sterke kanten. Ik vind het een mooi programma wat voor mij goed aansloot op mijn eigen ‘zelfontplooiing’ en het bewust worden van eigen verlangens en behoeften. Het heeft mij weer zicht gegeven op waar ik blij van word, waar ik de komende tijd mee bezig wil zijn en waar ik wel en niet mijn energie in wil stoppen. Door de opdrachten werk je hier bewust aan en wordt het dus ook meer werkelijkheid voor jezelf. Ik vond de opdrachten duidelijk en interessant om mee bezig te zijn en aan de slag te gaan.

Vrouw 44 jaar: ‘De gesprekken met Anja heb ik als erg waardevol, veilig en respectvol ervaren. Mijn verwachting was mezelf ontwikkelen, mede door meer over mezelf te leren. Ik hoopte de diepte in te kunnen gaan betreffende mijn persoonlijkheid, pijnpunten en emoties en daar meer zicht op krijgen. Ik heb geleerd dat ik mezelf serieus mag nemen en ruimte in mag nemen. Ook voor mijn eigen gevoelens en emoties. Daarnaast in lastige situaties ook stil staan bij mezelf; wat ervaar ik, wat denk ik?  En meer loskomen van afhankelijkheid, vanuit eigen autonomie kunnen reageren naar de ander. Er zijn waardevolle processen in gang gezet’.

Vrouw, moeder van twee jonge kinderen:Ik wilde heel graag meer duidelijkheid over de richting van mijn leven. Ik zat vast in het moment en kon zelf niet meer verder kijken. We hebben er aan gewerkt dat ik meer inzicht in mezelf kon krijgen.  Door ook anderen d.m.v. een opdracht daarnaar te vragen hoe zij mij zien. Maar juist ook door het TotalBalance traject heb ik de woorden geleerd om mezelf qua eigenschappen/karakter en emoties onder woorden te kunnen brengen. Het programma is heel duidelijk en overzichtelijk. Er werd stapsgewijs overal doorheen gegaan.

Het voelde veilig met Anja om dit proces samen met haar door te gaan. Ik ging niet ‘op slot’, maar kon goed met haar de dingen bespreken. Ik heb met name zicht gekregen op de woorden die aangeven wie ik ben, en op die manier er handen en voeten aangeven. Hierdoor heb ik ook geleerd dat ik een type ben in het HSP-spectrum. Dat helpt mij enorm met verder leren kennen wie ik ben, maar ook mijn verleden in een veel beter en verklaarbaar kader te kunnen plaatsen. Wat ook weer heel verhelderend werkt, waardoor ik ook weer veel vriendelijker over mezelf kan denken. Ik sta alles bij elkaar veel meer in mijn kracht. Dank je wel voor alles’!

Vrouw 60 jaar: ‘Ik vond de gesprekken met Anja heel fijn. Ik hoopte wat meer zicht op mijn innerlijke motieven te krijgen en ik hoopte wat meer inzicht te krijgen in wat mij soms belemmert om door te pakken. Je rust en inzichtgevende vragen hebben me echt verder geholpen. Ik vond het ook heel prettig dat je soms door eigen voorbeelden liet merken dat je begreep waar ik het moeilijk mee had. Dat was helpend voor mij. Ik voelde me gehoord en ik voelde me begrepen’.

Vrouw, moeder van jonge kinderen: ‘De gesprekken met Anja heb ik als heel prettig, persoonlijk en vertrouwd ervaren. Ik vind dat Anja heel goed kan luisteren en ook ingaat op signalen zoals emoties, boosheid waardoor je zelf ook meer gaat nadenken over wat je voelt bij een situatie. Daarnaast geeft ze je de ruimte om jezelf te zijn en vooral te kijken naar je eigen mogelijkheid en grenzen en daarnaar te handelen. Het heeft mij ook geholpen om mild te zijn voor mezelf’.  

Vrouw 57 jaar: ‘Ik had de verwachting om mezelf beter te leren kennen en te leren hoe ik met bepaalde situaties beter kon leren omgaan. Ik heb veel van de gesprekken geleerd, mooie inzichten gekregen en daar echt veel aan gehad. Anja is heel rustig. Kiest haar woorden zorgvuldig. Ze liet mij eerst zelf nadenken hoe je over bepaalde zaken denkt i.p.v. zelf met een oplossing te komen. Heeft mij veel mooie en nieuwe inzichten gegeven. Vanuit haar ervaring als coach en ook vanuit haar persoonlijke leven. Héél waardevol. Mooi hoe ze ook steeds weer een mooi gebed uitsprak. Heel persoonlijk en heel bemoedigend. Dankjewel voor jouw wijsheid en ervaring die je gedeeld hebt met mij!’

Gecertificeerd sinds 2018