Cursussen of Opvoedparty

Opvoedparty

Een OpvoedParty is een bijeenkomst van ongeveer 2 uur waarin met maximaal 8 ouders met elkaar wordt gesproken over één of meerdere opvoedingsthema’s of -dilemma’s naar keuze.
Lees meer

OpvoedParty voor ouders: omdat samen opvoeden leuker is dan alleen!

Banner-web-alg-gebruik-Opv-Party3Heb jij zin in een goed gesprek over opvoeden samen met andere ouders vanuit je eigen WIJSheid? Dan ben je van harte uitgenodigd voor de Opvoedparty! Een OpvoedParty is een bijeenkomst van ongeveer 2 uur waarin met maximaal 7 ouders met elkaar wordt gesproken over één of meerdere opvoedingsthema’s of -dilemma’s naar keuze. De Opvoedparty kan gehouden worden met ouders van kinderen in de leeftijd t/m 18 jaar. Maar ook specifiek met ouders van kinderen van 1 t/m 2 jaar, van 3 t/m 6 jaar, van 6 t/m 12 jaar of van 12 t/m 18 jaar.

Informeer naar de mogelijkheden wanneer en waar de eerstvolgende Opvoedparty gegeven wordt!

Je kunt ook zelf gratis meedoen wanneer je de OpvoedParty bij je thuis organiseert. Hoe ga je te werk:

– Je nodigt minimaal 6 (betalende) vrienden, vriendinnen, kennissen, familieleden of buren uit voor jouw OpvoedParty.
– Je neemt contact op met ‘Passie voor het gezin’ om datum, locatie, tijdstip en eventueel thema vast te leggen. En natuurlijk kun je alle vragen stellen die je nog hebt voor de organisatie.

Kosten: 20 euro per persoon.

Meld je aan bij Anja van der Spek via het contactformulier  of bel voor meer informatie T. 06-22007173


Cursus ‘Peuter in Zicht’

‘Peuter in Zicht’ is een cursus voor ouders over het opvoeden van peuters. Er zijn 4 bijeenkomsten die elk ongeveer 2 uur duren. Elke bijeenkomst komt er een thema aan bod waarover we met elkaar in gesprek gaan.
Lees meer

PeuterInZichtCursus ‘Peuter in Zicht’ voor ouders van peuters
Kom je graag met andere moeders/ouders in contact om samen over je kindje(s) te praten? Vind je het moederschap/ouderschap soms ook best pittig en lijkt het je fijn ervaringen over het opvoeden met elkaar te delen? Heb je kinderen in de leeftijd van 1½ tot 4 jaar? Als je je herkent in deze vragen dan is deze cursus vast iets voor jou!

Jouw rol als opvoeder versterken
Opvoeden is het bewust begeleiden van je kind in zijn ontwikkeling door het bieden van een duidelijke structuur en het scheppen van een omgeving waarbinnen het kind zich veilig voelt. Op die manier kan het kind opgroeien en zich ontwikkelen tot een zelfstandig en gelukkig persoon. Je kunt jouw rol als opvoeder versterken door je bewust te zijn van hoe je opvoedt en hierdoor het plezier in het opvoeden en ouderschap vergroten.

Peuters zijn heel lief, maar ook weleens lastig…
Bijna alle ouders hebben vragen over de ontwikkeling van hun peuter en over de manier waarop hun peuter zich gedraagt. Peuters zijn heel nieuwsgierig en ondernemend. Zij willen alles weten en ook alles ‘zelluf’ doen. En als ze iets niet willen zeggen ze ‘Nee!’ Ze kunnen ook driftig worden als ze hun zin niet krijgen en ze kunnen erg koppig zijn. Peuters luisteren niet altijd. Soms kun je wel tien keer zeggen ‘mag niet’… maar even later doen ze het toch! Peuters doen dingen spontaan, zonder erbij na te denken. Ze kunnen nog niet goed gehoorzamen, daar hebben ze nog niet genoeg verstand voor….. (Bron Top-punt) 

‘Peuter in Zicht’ is een cursus voor ouders over het opvoeden van peuters.
Er zijn 4 bijeenkomsten die elk ongeveer 2 uur duren. Elke bijeenkomst komt er een thema aan bod waarover we met elkaar in gesprek gaan. Dit wordt ondersteund met informatie en videomateriaal. Er is tevens ruimte en gelegenheid tot vragen stellen. Na afloop krijgen de ouders een informatiefolder en opdracht mee om thuis mee aan de slag te gaan. De cursus kan evt. uitgebreid worden met 2 extra bijeenkomsten. Het programma ziet er als volgt uit: 

Bijeenkomst 1: Introductie, welkom en kennismaking.
Introductie van de bijeenkomsten en informatie over de ontwikkeling van peuters.
Bijeenkomst 2: Steunen
Je leert je kind te ondersteunen en een veilige basis te bieden.
Bijeenkomst 3: Stimuleren
Je leert de ontwikkeling van je kind te stimuleren.
Bijeenkomst 4: Sturen
Je leert manieren om het gedrag van je kind te sturen.
Eventueel Bijeenkomst 5 en 6: Eten, slapen en zindelijkheid
Er wordt dieper ingegaan op deze specifieke peuterthema’s.

Ervaringen van deelnemers:

  • ‘Door de cursus heb ik op een ontspannen manier geleerd om meer inzicht in het gedrag en zienswijze van mijn kleintje en mijzelf te krijgen. Erg leuk en interessant om van andere moeders te horen hoe zij het doen. Je komt erachter dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt en je krijgt goede tips uit de theorie en de praktijk!’
  • ‘Ik had geen specifieke vragen voorafgaand aan de cursus, maar vond het vooral erg leuk; de herkenning met anderen door het bespreken van situaties. Ik ben me er nog meer bewust van geworden hoe leuk de peutertijd vooral ook is!’
  • ‘Opvoeden is niet altijd makkelijk en het is prettig een steuntje in de rug te krijgen zonder dat hier een veroordeling aan vast zit’.
  • ‘Ik wilde eigenlijk teveel van mijn kindje. Ik let nu meer op zijn niveau en leer te kijken hoe ver hij is en wat hij nodig heeft’.
  • ‘Het waren hele interessante bijeenkomsten met veel bevestiging dat ik/wij goed bezig zijn’.
  • ‘Er werd goed geluisterd en ingegaan op de onderwerpen, vragen of ‘problemen’ die bij ouders speelden’.

Voor wie is de cursus?
De cursus is voor ouders met kinderen in de leeftijd van 1½ tot 4 jaar. De cursus is heel geschikt om met je vriendinnen of (bevriende) echtparen te volgen. Deze cursus kan ook worden gegeven vanuit christelijk perspectief waarin ook vragen over geloofsopvoeding aan bod kunnen komen.

Wat kost de cursus?
De cursus kost 79 euro per persoon voor 4 avonden inclusief materialen. De vijfde en zesde avond zijn bij voldoende belangstelling nader af te spreken. De cursus wordt bij mij thuis in Ommen gegeven.

Wanneer wordt de cursus gegeven?
De cursus wordt om de week of eens per maand gehouden. Dit kan zowel op de dag als de avond en is in overleg af te spreken. Er kunnen geen kinderen tijdens de cursus bij aanwezig zijn.

De eerstvolgende cursus wordt gegeven op: donderdagavond 16 mei, 6 juni, 20 juni en 11 juli van 20 uur tot 21.45 uur. Bij voldoende belangstelling ook in de ochtend.

Na aanmelding via het contactformulier ontvang je aanvullende informatie.

Interesse?
Ben je geïnteresseerd en/of zijn er nog vragen dan kun je mij bellen of mailen. Ik ben graag bereid je verder te informeren.

Contact: Meld je aan bij Anja van der Spek via het contactformulier of bel voor meer informatie T. 06-22007173


Cursus ‘Ik ben benieuwd naar jou …’

‘Ik ben benieuwd naar jou’ is een cursus voor ouders die de relatie met en het zelfbeeld van hun kind willen versterken. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van twee uur waarbij theorie en praktijk met elkaar afgewisseld worden. Je leert vier praktische stappen die je thuis direct in de praktijk kunt toepassen.
Lees meer

“Ik ben benieuwd naar jou…” een cursus voor ouders en opvoeders                                                        

ik-ben-benieuwd-naar-jouHandvatten voor ouders/opvoeders die de relatie met en het zelfbeeld van hun kind willen versterken. Wanneer een kind zich gezien en gehoord voelt, ontwikkelt het een gezond gevoel van zelfvertrouwen: ”Ik ben oké”. Dit komt mede voort uit én versterkt tevens een goede band met zijn/haar ouders. Dit vormt de basis voor een positieve en gezonde ontwikkeling. Het kind weet zich gesteund en voelt vertrouwen om zijn eigen kwaliteiten en de omringende wereld te ontdekken. Hij/zij kan relaties aan gaan en met tegenslagen om leren gaan. In de praktijk blijkt dat ouders dit nastreven in de opvoeding, maar zich daar regelmatig onzeker over kunnen voelen.

Ouder: “Ik heb vaak het gevoel dat ik signalen van mijn kind mis om situaties voor te kunnen zijn en mijn kind gericht te kunnen ondersteunen; het troosten of bijsturen komt nog wel eens achteraf. Het lijkt soms wel of ik achter de feiten aan loop.”

Kinderen blijken inderdaad vaak al in een eerder stadium initiatieven tot contact te nemen of signalen af te geven, die soms zo subtiel zijn dat je ze als ouders gemakkelijk kunt missen of net niet goed begrijpt. Hierdoor reageren ouders wel liefdevol en goed bedoeld, maar net zo dat hun kind zich niet begrepen voelt. Zo kunnen onnodige misverstanden en conflicten ontstaan of een gevoel van “ik weet wel wat er wringt, maar weet niet altijd de juiste snaar te raken… ” Veel ouders herkennen dit probleem.

In deze korte en praktische cursus krijgt u handvatten aangereikt om de signalen van hun kind beter te leren herkennen en te beantwoorden.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van twee uur waarbij theorie en praktijk met elkaar afgewisseld worden. Je leert vier praktische stappen die je thuis direct in de praktijk kunt toepassen. Elke bijeenkomst komt een stap aan de orde en is er tijd om ervaringen van thuis te delen. Je krijgt een cursusmap met geheugensteuntjes, huiswerk en tips. Aan het einde van de cursus heb je handvatten gekregen en kun je het positieve effect hiervan ervaren in de relatie met je kind.

We raden u (je) aan om, zo mogelijk, met beide ouders/verzorgers naar de cursus te komen, omdat je elkaar dan beter kunt steunen bij het in de praktijk brengen van wat je geleerd hebt. Wanneer het echter niet lukt om samen te komen, bent u (je) ook van harte welkom. Belangrijk is het dan thuis samen door te spreken wat bij de cursus aan bod is gekomen en samen te oefenen. In de praktijk blijkt dat belangrijk om resultaat te zien!

Praktische informatie:                                                                                                                                                                    

Kosten: De cursus kost 125 euro voor de gehele cursus inclusief de cursusmap, koffie en thee.

De cursus gaat van start bij minimaal 4 deelnemers. De cursus wordt om de week gegeven.

Informeer naar de mogelijkheden wanneer en waar de cursus gegeven wordt! Of meld je aan/informeer bij Anja van der Spek via het contactformulier of Tel. 06-22007173

Meer weten? Neem contact op:

Naam*

Email*

Vraag*